Komplet noży to tak zwany dobry początek w kuchni. Bez nich ani rusz. Praktycznie nic się nie ugotuje. Czymś trzeba wszystko obrać no i pokroić. Dlatego w nowej kuchni – to pierwsze za czym się oglądamy.
Jak dobrze wybrać porządny komplet noży do nowej kuchni?
Potrzebujemy:
- małego nożyka do obierania
- trochę większego z ząbkami, który bez problemu pokroi np. pomidory
- dość długiego i cienkiego noża do filetowania
- noża zębatego do krojenia pieczywa
- no na końcu, ale nie mniej ważny nóż szefa kuchni – długi, szeroki i ostry.
Taki komplet noży pozwoli nam przygotować każde danie i każdą potrawę. Czy to będzie topinambur, skorzonera czy jeszcze inne dziwne warzywo 😉
A z czego powinny być wykonane dobre noże?
Najlepiej z dobrego stopu stali i od renomowanej firmy, bo to czy są ostrzone laserowo czy nie, nie ma w dalszej perspektywie znaczenia. Wszystkie noże w końcu się stępią.
Ja na przykład osobiście nie polecałabym noży ceramicznych, które początkowo są pioruńsko ostre, ale ja przez przypadek nam upadną (np. na płytki) – to już po nożu, bo się roztrzaskają na kawałki. Paczajta:
Leave a comment